Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

21 november 2023

De belangrijkste voordelen van een houten huis

In Nederland worden de meeste huizen nog steeds gebouwd met behulp van bakstenen, dit wordt al decennialang gedaan. Doordat ons land plat en waterijk is en ook nog eens volzit met klei, kwam men er snel achter dat je met gebakken klei erg goed stevige huizen kan bouwen. Tegenwoordig is een woning gemaakt van bakstenen nog steeds een populaire keuze, echter worden huizen van hout ook steeds gewilder. Dat is ook zeker niet zonder reden want een huis van hout heeft allerlei voordelen, zo ook de houten huizen van Unbrick. Welke voordelen dit allemaal zijn, dat lees je hieronder.

container bij de verbouwing


Hout wordt al heel lang gebruikt om mee te bouwen

Ook al wordt hout minder in Nederland gebruikt voor het bouwen van huizen, in andere landen zie je juist dat de meeste huizen van hout gemaakt zijn. In Scandinavische landen maar ook in Oostenrijk, Amerika en Canada worden de meeste huizen gebouwd van hout en dat komt vooral omdat dit bosrijke gebieden zijn. In Nederland zie je inmiddels ook dat er steeds meer interesse komt voor houtbouw woningen, dat komt voornamelijk door de vele voordelen waar men steeds meer en meer achterkomt.

Goed voor de gezondheid

Wist je dat houten huizen bijdragen aan een gezond binnenklimaat? Hout reguleert namelijk vocht op een natuurlijke wijze waardoor de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau blijft. Ook geeft hout een stuk minder emissies af, dit zijn verontreinigende stoffen, bij andere synthetische bouwmaterialen is deze percentage vaak een stuk hoger. Doordat hout minder verontreinigende stoffen uitstoot, wordt de luchtkwaliteit in huis ook veel beter.

Vaak beter betaalbaar dan een traditionele stenen woning

Ook is een houten huis vaak een stuk betaalbaarder dan een woning gemaakt van steen. Dit heeft verschillende redenen, waaronder dat het minder manuren kost om een houten huis te bouwen en daarnaast hebben houten woningen ook een lichtere fundatie nodig, hierdoor worden de kosten uiteindelijk ook een stuk lager.

Een duurzame vorm van bouwen en wonen

Duurzaamheid is iets wat ons allemaal meer dan ooit bezighoudt, een houten huis is een duurzame optie wat betreft bouwen en wonen. Kies je namelijk voor een houten huis, dan is het gebruikte hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Houten huizen hebben daarom een lagere ecologische voetafdruk in vergelijking met bijvoorbeeld een traditionele bakstenen of betonnen huis.

Veel verschillende opties mogelijk

Een houten huis heb je in heel veel verschillende variaties, van een landelijke stijl tot aan een huis met een luxe uitstraling. Vaak is het ook mogelijk om zelf je huis te ontwerpen of om een standaard ontwerp aan te passen naar je eigen wensen. Ook is hout heel goed te combineren met andere materialen zoals steen en metaal, zo kun je een verrassende woning creëren.

Hout beschikt over sterke isolerende kenmerken

Hout heeft ook sterke isolerende kenmerken, zo behouden houten huizen warmte in de winter en in de zomer blijft je huis juist lekker koel. Doordat hout deze goede isolerende eigenschappen heeft, kan het zijn dat je lagere energiekosten kwijt bent in de maand, je hoeft immers minder de ruimte te verwarmen of te koelen met bijvoorbeeld een airco.

Snelle bouwmethode

Ben je op zoek naar een huis dat snel staat, ook dan is een houten huis erg geschikt. Neem bijvoorbeeld prefab houten huizen, deze worden in een fabriek gemaakt en hierdoor verloopt de bouw op de kavel een stuk sneller dan bijvoorbeeld een traditioneel huis gemaakt van bakstenen.

Kortom, houten huizen worden in Nederland steeds populairder vanwege hun gezondheidsvoordelen, betaalbaarheid, duurzaamheid, verschillende opties, isolerende eigenschappen en snelle bouwmethode.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl