Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 maart 2024

Een duurzame woning in 5 stappen

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor verduurzaming van woningen geweest. Vanwege de wens om woonlasten te verlagen (of niet te erg te laten stijgen) als gevolg van de energiecrisis, maar ook vanuit de behoefte om de ecologische voetafdruk te verkleinen. En als voorsortering op het plan om in 2050 alle woningen gasvrij te laten zijn, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord. Hoe je je woning verduurzaamt? Hieronder vind je een handig 5-stappenplan!

Duurzame woning

De essentie van verduurzaming: energiebesparing en de energietransitie

Verduurzaming klinkt voor veel mensen als iets heel ingewikkelds. Daarom is het wellicht goed eerst even kort toe te lichten waar het eigenlijk om draait. De hoofdpunten zijn energiebesparing en een energietransitie. Energiebesparing realiseer je vooral door isolatie. Bij de energietransitie gaat het vooral de overstap van van fossiele energiebronnen zoals aardgas op duurzaam opgewekte elektriciteit uit een onuitputtelijke of hernieuwbare bron zoals de zon of wind.

Hoe je beide doelen kunt verenigen in een duurzame woning? Volg onderstaand stappenplan!

1 Isolatie

Nieuwbouwwoningen zijn zeer goed geïsoleerd. Om een bestaande woning eenzelfde energie-efficiëntie te geven is soms heel wat na-isolatie nodig. De meest effectieve en vaak eenvoudigste vorm hiervan is spouwmuurisolatie. Maar ook dakisolatie (aan de binnen- of buitenzijde) en vloerisolatie kunnen het energieverbruik aanzienlijk verlagen en een comfortabelere woning geven. En heb je verder nog oude ramen met ‘gewoon’ dubbel (of misschien zelfs enkel) glas? Laat die dan vervangen door nieuwe kozijnen met minstens HR++-glas. Vergeet tot slot ook niet alle kieren en naden te (laten) dichten, onder meer met purschuim of tochtstri

2 Zorgen voor voldoende ventilatie

Een goede isolatie heeft als voordeel dat je minder energie verbruikt om het huis warm te krijgen en houden. Het heeft echter wel weer als nadeel dat er minder natuurlijke ventilatie is. En dat geeft weer een ongezonder binnenklimaat met een hoger fijnstofgehalte en meer kans op schimmel. Zet daarom altijd ventilatieroosters open, en laat mechanische of nog liever balansventilatie plaatsen.

3 Energie besparen met een wtw

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat warme lucht uit je woning geblazen wordt. Daarnaast komt er nogal wat warm water – bijvoorbeeld tijdens het douchen - in het riool terecht. Wil je de warmte uit het water of de lucht hergebruiken? Kies dan voor een warmteterugwinsysteem (wtw).

4 Zonnepanelen laten plaatsen

Na vooral met energiebesparing door onder meer isolatie bezig geweest te zijn, is het tijd om te kijken naar de duurzame opwekking van energie. Dit kun je zelf met zonnepanelen. Het is goed om te weten dat de prijzen van zonnepanelen in 2024 relatief laag zijn. Denk goed na over het gewenste aantal zonnepanelen. Waarschijnlijk wordt je verbruik in de toekomst hoger, bijvoorbeeld doordat je overstapt van koken en verwarmen op gas naar elektra. En misschien wil je ook wel zelf een elektrische auto op kunnen laden in de toekomst. Neem echter ook niet onnodig veel zonnepanelen. Hoewel de afbouw van de salderingsregeling voorlopig nog niet wettelijk vastligt, is er grote kans dat dit wel een keer gaat gebeuren komende jaren.

5 Je woning gasvrij maken

Is je woning goed geïsoleerd, en wek je zelf duurzame stroom op? Dan kun je gaan overstappen van gas op elektra. Heb je een gasfornuis, dan is het aan te raden over te stappen op een inductieplaat. Daarnaast zal je je woning moeten laten voorzien van vloerverwarming, en je cv-ketel vervangen door een warmtepomp.

Na al deze stappen is jouw woning helemaal klaar voor de toekomst. Vaak is verduurzaming een heel project, maar het levert ook allerlei voordelen op zoals lagere energielasten en een waardestijging van je woning!

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl