Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

9 april 2024

Zorg voor een goede inkomensbescherming van personeel in de bouw 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker in de bouw. Als werkgever doe je er alles aan om het risico op letsel of uitval door ziekte zo klein mogelijk te maken. Medewerkers worden gefaciliteerd met persoonlijke beschermingsmiddelen en werken met professionele, goed onderhouden gereedschap. Niet alleen om letsel te voorkomen, maar daarnaast om te voldoen aan geldende wet- en regelgeving. Als werkgever draag je daarnaast periodiek premies af voor de inkomensbescherming van medewerkers, op het moment dat zij toch onverhoopt uitvallen als gevolg van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid of ziekte. Een groot deel van de werknemersverzekeringen is hierbij verplicht. Er zijn echter ook enkele optionele collectieve inkomensverzekeringen. Dit artikel vertelt je er meer over.

Het kan zeker in de huidige tijd, waarin het erg lastig is om vacatures gevuld te krijgen, interessant zijn om de werknemersverzekeringen op te nemen in je secundaire arbeidsvoorwaarden. De optionele collectieve inkomensverzekeringen kunnen voor sollicitanten een extra reden zijn om juist voor jouw organisatie te werken. 

Keuze uit verschillende aanvullende collectieve inkomensverzekeringen 
Een blik op de website van Nederlandse verzekeraars laat zien dat je de keuze hebt uit verschillende optionele collectieve inkomensverzekeringen. Kijk bijvoorbeeld naar een WGA-Hiaat Aanvullingszekerheid inkomensverzekering, die het inkomen van medewerkers aanvult als zij tenminste twee jaar ziek en minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. Het gaat hierbij om een aanvulling tot aan de WIA-loongrens. De WIA-loongrens wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

Wil je dat ook het inkomen boven de WIA-loongrens beschermd is? Combineer deze WGA-Hiaat Aanvullingszekerheid inkomensverzekering in dat geval met de WIA Excedent verzekering. Deze verzekering dekt onder dezelfde voorwaarden (minimaal twee jaar ziek en 35% arbeidsongeschikt) het deel van het loon dat boven de WIA-loongrens valt. 

Verlenging van de WW-uitkering van personeel 
Een derde optie is een WW Aanvulling inkomensverzekering voor je personeel. Deze verzekering biedt medewerkers het voordeel dat hun WW-uitkeringsduur met nog eens maximaal veertien maanden verlengd wordt. Deze extra uitkering wordt uitgekeerd aan medewerkers die tenminste tien jaar hebben gewerkt. 

Wegvallen loon kan grote gevolgen hebben 
Personeel in de bouw heeft het inkomen veelal nodig voor de bekostiging van de eigen maandelijkse lasten. Denk aan de hypotheek of huur van een woning, de boodschappen, een telefoonabonnement, enzovoorts. Het wegvallen van een deel van het inkomen kan grote gevolgen hebben voor het personeel. Met een collectieve inkomensverzekering help je de impact van langdurige ziekte of (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid aanmerkelijk te verkleinen.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2024

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl