Ruimtegebruik
MRbanner.gifMore than you Expect
    Contact      
 

 

 

 

 

In Nederland worden de technieken van ondergronds bouwen ingezet voor meervoudig ruimtegebruik. Meestal worden de ondergrondse mogelijkheden benut voor infrastructuur, maar steeds meer om de problematiek van stedelijke gebieden aan te pakken. In veel grote steden wordt de leefbaarheid aangetast door luchtvervuiling, verkeer en geluid. Voor het oplossen van deze problematiek zijn een beperkt aan keuzes te maken. het begruik van de ondergrondse ruimte is een oplossing voor alle problemen, maar het is zeker een middel om meer keuzemogelijkheden te creeren. Er zijn veel recente voorbeelden van projecten, waarbij het gebruik van de ondergrondse ruimte nieuwe mogelijkheden biedt. Om in de toekomst met beleid de ondergrondse mogelijkheden te benutten, is het noodzakelijk meer kennis te hebben van bestaande oplossingen.

Nieuw is het gebruik van de ondergrond niet, zoals Valkenburg toont. Maar ook daar worden verkenningen verricht (zie het boek Geotecture - the art of underground space use - PAM Consultants) om de ondergrondse mogelijkheden te gebruiken voor een kwalitatieve verbetering van de stad.

Grote steden zijn ook op zoek naar nieuwe concepten. Zoals bij het Centraal Station en de zogenoemde Koopgoot in Rotterdam.

Niet alleen de geeigende instanties zijn met het onderwerp Meervoudig Ruimtegebruik bezig. Maar ook marktpartijen en technische instituten bewegen zich op het vlak (steeds meer 3D) van de ruimtelijke ordening. Zoals het AVBB met zijn corridor-concept en de CUR, waar een Expertisenetwerk Meervoudig Ruimtegebruik wordt geinstalleerd.

 

 

 

 

MontrealMinneapolisKansas CityWashingtonBoston

NirovAchtergrondDeelnemers

 

 

 

 

 

redactie WMR

(e) redactie@bouwweb.nl

© 1995-2019 bouwweb
eConcept: jules verlaan