Ruimtegebruik
MRbanner.gifMore than you Expect
    Contact      
 

 

 

 

 

Aandacht voor meervoudig ruimtegebruik

Ondergronds bouwen staat prominent op onze nationale agenda. Onderzoeksprogramma's zijn inmiddels in full swing, gemeenten zijn praktisch bezig en zowel in vaktijdschriften als in de publieksbladen krijgt het onderwerp de aandacht die het verdient. De mogelijkheden om ons land ook in de derde dimensie in te richten, worden met een forse inzet verkend.

WebSite Meervoudig Ruimtegebruik - WMR

Op deze site worden voorbeelden getoond ter illustratie hoe het kan. Of het ook zo moet is een ontwerpopgave voor stedenbouwers, planologen en architecten. Of het kan is een ontwerpopgave voor technici in constructieve, werktuigbouwkundige en installatie-disciplines.

Ondergronds ruimtegebruik in Nederland

In Nederland zijn veel voorbeelden te geven van intensief ruimtegebruik. Sinds begin van de jaren '90 is er veel aandacht voor het ondergronds bouwen. Na de SOVI studies (Stuurgroep Ondergrondse Vervoers-Infrastructuur) zijn er belangrijke fondsen vanuit de ICES (Interdepartementale Commissie voor versterking van de Economische Structuur) beschikbaar gesteld om de kennis op het gebied van het ondergronds bouwen te versterken. In dat kader is het Centrum Ondergronds Bouwen (COB) opgericht. Daar werd veel technisch onderzoek verricht omdat de techniek een noodzakelijke voorwaarde is, maar niet voldoende. Daarom is de laatste jaren het accent verlegd naar de ontwerpaspecten, naar de vraagzijde van het ondergronds bouwen. Het gebied waarop het Nirov zeer actief is.

Ondergronds ruimtegebruik in Noord-Amerika

In Noord-Amerika werd dertig jaar geleden al ondergronds gebouwd. Dat heeft daar niet alleen geleid tot een flinke expertise op dit gebied, maar ook tot veel zichtbare resultaten. Voor diegenen die in Nederland met dit onderwerp bezig zijn, valt er dus veel te leren aan de overzijde van de oceaan.
Onder bevindingen worden relaties gelegd tussen de verschillende voorbeelden van meervoudig ruimtegebruik en mogelijke overwegingen over het waarom van de ontwerpoplossing. Ontwerpers kunnen daar inspiratie uit putten en de ideeen gebruiken in hun ontwerpen.

     

MontrealMinneapolisKansas CityWashingtonBoston

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________

redactie WMR
(e) redactie@bouwweb.nl

copyright © 1995-2019 bouwweb